Najnowsze
#JAK DŁUGO PRZETRWAJĄ APTEKI STACJONARNE? #EMERYTURA POD KONTROLĄ – IKE, IKZE I PRACOWNICZE PLANY #PREZENTY ŚWIĄTECZNE PRZEZ INTERNET – OSZCZĘDZASZ CZAS, PIENIĄDZE I ZDROWIE #GLOBALNE OCIEPLENIE – CZY CZEKA NAS ZAGŁADA? #CO TO SĄ PODATKI I KTO TRACI NA DECYZJACH RZĄDU? #BUDOWA ZARZĄDZANA PRZEZ GENERALNEGO WYKONAWCĘ #JAK WYBRAĆ DOBRY FUNDUSZ INWESTYCYJNY? #Jak ustrzec się przed spiralą kredytową? #CZY WARTO ZATRUDNIĆ AGENCJĘ NIERUCHOMOŚCI? #Kredyt hipoteczny na mieszkanie.
JobExpress.pl
  • Praca i kariera
  • Handel
  • Podatki
  • Nauka
  • Firmy i usługi
  • Inwestycje
  • Bankowość
  • Szkolenia
Wino wytrawne  – jak dopasować do podawanych potraw? Podpowiadamy
Handel
  • 54 Views
  • JobExpress.pl
  • 19 lutego 2021
  • Handel

Temat win pojawia się regularnie w różnego rodzaju artykułach. Zazwyczaj jednak, opisane zostają właściwości tego trunku lub jego podział ze względu na zawartość alkoholu czy wyczuwalną goryczkę. My tym razem zajmiemy się tematem dopasowania wina wytrawnego do serwowanych potraw. 

Podstawowe zasady 

W świecie win, jak i potraw można dość szybko się zagubić. Właśnie dlatego na samym początku przedstawiamy zasady, którymi warto się kierować. Tak więc, po pierwsze wina lekkie podawane powinny być zawsze na początku. Po drugie, wina wytrawne podaje się przed słodkimi. Po trzecie, najpierw podaje się wina młode. Proste? Proste. 

Wina wytrawne – do czego pasują?

Na początek połączmy z daniami wina wytrawne. Tak więc, białe wino można podać na samym początku przyjęcia, gdy jeszcze nie podano żadnego dania. W momencie pojawienia się na stole białego mięsa np. drobiu , owoców morza lub serów i zimnych przekąsek powinno się podać wino białe lub różowe. Z kolei wytrawne wino czerwone należy zaserwować do smażonych ryb, czerwonego mięsa, wędliny, dziczyzny, kaczki oraz gęsiny. Uogólniając można przyjąć, że wina wytrawne pasują do mięs, serów i grzybów. Dodać należy, że doskonale komponują się z potrawami pikantnymi. 

Wina słodkie i dobór dań

Tak jak można się przekonać, wina słodkie będą pasowały przede wszystkim do deserów. Nie jest to jednak koniec ich zastosowań. Sprawdzą się także przy  niektórych typach serów. Do nich najlepiej sprawdzi się półsłodkie wino białe. Z kolei z ostrymi serami można zestawić słodkie czerwone wino.  

Wiecie już z czym zestawić wino? Mamy nadzieję, że udało nam się nieco rozjaśnić sytuację. W razie potrzeby, gdy nie jesteście do końca pewni, po które wino sięgnąć ze sklepowej półki to udajcie się na zakupy do specjalistów np. https://zbawcy.pl/. W takim sklepie liczyć można na fachowe doradztwo, które będzie brakowało w dużych marketach, które sprzedają praktycznie wszystko. 

Previous Posts Na czym polega restrukturyzacja firmy?
Next Posts Poszukiwania pracy w Kielcach: jak przygotować stanowisko pracy?

Leave your Comments

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Najnowsze artykuły
Praca dla seniora, jakie prace może wykonywać senior, czy ma szansę na zatrudnienie?
  • 24 lutego 2021
Praca dla seniora, jakie prace może wykonywać senior, czy ma szansę na zatrudnienie?
SEO tożsame z celami biznesowymi
  • 24 lutego 2021
SEO tożsame z celami biznesowymi
Reklama na Facebooku a korzyści i ewentualne zagrożenia dla firmy
  • 23 lutego 2021
Reklama na Facebooku a korzyści i ewentualne zagrożenia dla firmy
Poszukiwania pracy w Kielcach: jak przygotować stanowisko pracy?
  • 19 lutego 2021
Poszukiwania pracy w Kielcach: jak przygotować stanowisko pracy?
Wino wytrawne  – jak dopasować do podawanych potraw? Podpowiadamy
  • 19 lutego 2021
Wino wytrawne – jak dopasować do podawanych potraw? Podpowiadamy
Na czym polega restrukturyzacja firmy?
  • 18 lutego 2021
Na czym polega restrukturyzacja firmy?
Dobry oraz szybki preparat
  • 16 lutego 2021
Dobry oraz szybki preparat
Bramownice – kto zajmuje się ich produkcją?
  • 16 lutego 2021
Bramownice – kto zajmuje się ich produkcją?

© jobexpress.pl